1

Topic: Folkbiblioteken i Libris

"Sökverktyget som hjälper dig att hitta ... på svenska universitet, högskolor och forskningsbibliotek"

Vi ska väl inte glömma bort att flera viktiga folkbibliotek registrerar sitt bestånd i Libris! Och förhoppningsvis kommer det bli ännu fler

2

Re: Folkbiblioteken i Libris

Hej!

Det är helt sant att det finns flera folkbibliotek som redovisar sitt bestånd i LIBRIS. En del (som t.ex Malmö, Borås och Lund) redovisar en stor del av sitt bestånd, men huvudsakligen sådant som går att matcha in LIBRIS vilket ger en del begränsningar. Dessutom finns flera folkbibliotek som bara registrerar en specialsamling; t.ex en lokalhistorisk eller äldre samling som finns på biblioteket.

Förutom folkbiblioteken finns det en mängd olika typer av bibliotek som bidrar med poster och kan hittas i LIBRIS. T.ex sjukhusbibliotek, arkiv- och museibibliotek och en variation av olika specialbibliotek som vi inte heller får plats att lyfta fram explicit på LIBRIS ingångssida.

Det är alltid en pedagogisk utmaning att försöka beskriva komplicerade förhållanden enkelt, rättframt och på några få rader i ett gränssnitt. Den hela sanningen får helt enkelt inte plats.

Vi har däremot försökt beskriva innehållet och vilka bibliotek som går att hitta i LIBRIS mer utförligt på hjälpsidorna.
Mest under menyn 'Om LIBRIS ->Innehåll'. Här går det givetvis att kontinuerligt förbättra beskrivningen. Tar jättegärna emot goda idéer!

Vänliga hälsningar
Kristin Olofsson

3

Re: Folkbiblioteken i Libris

Hej!
Möjligen är detta fel plats men i alla fall. Det var ett seminarium på Norra Latin i Stockholm förra veckan med rubriken "Därför ska folkbiblioteken in i Libris" Under rubriken stod 3 huvudsakliga skäl.
1) Fria poster
2) Samarbete
3) Samhällsekonomiska
I inledningen berättade (?) en anekdot om att det någon vecka tidigare hade åkt en lastbil med studenter på flaket som hade en baderoll där de tackade "mimer, Wikipedia och Google translate".
Jag föranleddes då att tro att Libris skulle ta upp kampen om studenterna och erbjuda något fantastiskt. Men nej! Det kom inget om det. Under seminariet pratades om att man måste "nå användarna/brukarna", att man inte skulle uppfinna hjulet igen (avsåg katalogiseringen att man katalogiserar en bok EN gång).
Tyvärr slog min hjärna till alldeles i början och bytte ut Libris mot Wikipedia. Sen hade jag svårt att släppa det. Det är ju så att den "vanliga medborgaren/brukaren" som biblioteken inte når idag, nås genom Wikipedia. Wikipedia är "fria" poster", det är 100% samarbete och det är otroligt samhällsekonomiskt.
Det finns inget som hindrar att t.ex. ett bibliotek i Sölvesborg markerar att boken finns i deras bibliotek. Att "bokposten" kan vara en hel artikel om boken kan nog en användare leva med.
Att som nu dra in folkbiblioteken i Libris tror jag inte kommer att ge speciellt mycket för en användare. Att blanda in "folk" med specialister är aldrig riktigt lyckat. Man kan ju säga att folkbiblioteken spara pengar vilket kan vara sant men alla sparade pengar försvinner in i Libris/KB organisation. Serverhallen ska betalas och fyllas med servrar!
Jag tror att folkbiblioteken lättare skulle kunna få pengar från regeringsmakten om man säger att man vill katalogisera i Wikipedia, att "folk" kommer att kunna se vilka böcker som deras egna bibliotek har eller har tillgång till. I Wikipedia kan en användare hitta sin bok i Indonesiska Wikipedian och biblioteket i Sölvesborg skulle kunna "tagga den" så att "användaren" ser att den faktiskt finns i Sölvesborg, också!
Jamen! Tänker du kanske men tänk så här: Kvalitet: Bestämmer du själv!, Sökbarhet: Överlägsen alla bibliotekssystem i världen (för "folk") och Wiki har (för den som lärt sig) fantastiska verktyg och möjligheter. Du kan t.ex. söka ut alla  ISBN nummer och "rätta dem" så att formateringen blir riktig , du får stryka poster, du får absolut redigera poster, du KAN sabotera information, visst och det finns idioter överallt. Faktiskt har en del idioter skrivit böcker också. Bibliotekarien som roll är den som jag gärna ser som en som lägger in information i Wikipedia. En roll som jag tror blir mycket roligare, mycket mer modern och eftersom det skulle uppmärksammas en hel del. Så tror jag även att de skulle kunna bli många fler som kan arbeta i rollen som bibliotekarie, i samklang med Internet och världen på 2000-talet. Eller vad tror du om utvecklingen?
Tror du att studenter och annat "folk" kommer att storma Libris?

Re: Folkbiblioteken i Libris

Frågan är väl om "folk" är mer intresserade av att en bok finns i Sölvesborg bara för att informationen om den ligger i Wikipedia.