1

Topic: Interaktion

Sidan ser jättebra ut och behövs verkligen.

Ett problem som jag ser det är att inte alla val under "begränsa sökmängd" presenteras om det inte finns några objekt som passar för den angivna söksträngen.

När man söker första gången så kan man tro att det inte går att söka efter exempelvis tidsskrifter i databasen om det inte anges som ett kriterium för att begränsa sökmängden på grund av att det inte finns några sådana träffar. Detta är inget problem för en van användare men för de som är nya kan det vara förvirrande.

En lösning är att man redan på förstasidan får ange begränsningar för sökningen, vilket förstås kan förstöra förstaintrycket av att det är en lättanvänd och avskalad sida. En annan lösning är att alla begränsningskriterium alltid syns men att de man inte kan välja får en annan färg eller tonas ner.

Re: Interaktion

Hej!

Tack för positiva ordalag och konstruktiva idéer.

Du pekar på en fråga vi har brottats mycket med - olika sätt att visa vilka typer av material man kan hitta i LIBRIS och olika sätt att begränsa på dessa materialtyper. De är nämligen många och går ibland på tvärs. T.ex kan böcker, tidskrifter, artiklar m.fl även vara e-material. En sådan sak som avhandlingar kan vara både avhandling, bok och e-bok....

Precis som du har vi varit inne på att ge möjlighet att avgränsa redan på förstasidan, men har (i alla fall för tillfället) övergivit tanken pga av det du skriver - renheten och enkelheten.

När det gäller begränsa träffmängd tillkommer ju en massa andra begränsningsmöjligheter (författare, språk, ämnen...) som ju gärna ska gå i linje med hur vi hanterar begränsningsmenyn. Och även det är en sanning med modifikation - de fungerar alla lite olika. Till exempel vet vi inte (på grund av tekniska orsaker) om det finns något e-material, några avhandlingar eller om det finns på favoritbiblioteket när vi bygger begränsningsmenyn. Vilket gör att dessa val alltid finns med oberoende av om det ger något resultat eller ej.
Där får man helt enkelt bedöma om det är ett mervärde att ha med begränsningsmöjligheten, eller om man tycker det är "att lura" användaren när det inte finns några avhandlingar i träffmängden även om avhandlingar finns med som begränsningsmöjlighet.

Men de här frågorna är verkligen något att hela tiden ha aktuella - hur är bästa sättet att hantera en mycket komplex fråga?

Vänliga hälsningar
Kristin Olofsson
LIBRIS prjektgrupp