Topic: Framtidens internet är semantiskt

Jag läser att "Framtidens internet är semantiskt", publicerat den 9 september 2008 på http://www.kb.se/aktuellt/nyheter/2008/Framtidens-internet-ar-semantiskt/

Där nämns August Strindbergs permanenta URL http://libris.kb.se/auth/94541

Men den leder än så länge bara till en sida som säger "*** This page is a placeholder. Its main purpose is to serve links to the RDF representation and not yet to be visually pleasing or useful to a human. *** " och det är ju inte så roligt att länka till.

Så när är det här systemet tänkt att sjösättas ordentligt?

Re: Framtidens internet är semantiskt

Hej Lars,

det är redan sjösatt, det är bara inte så vackert i en webbläsare (än). En "semantic web aware" webbrobot kommer däremot att hitta länken till RDF:en, och därigenom hitta all semantisk information vi kan ge om Strindberg (bla en länk till Wikipedia). Huvudsyftet är alltså inte att det ska se vackert ut.

Mer info finns på Cool URIs for the Semantic Web

mvh,
  Martin Malmsten
  LIBRIS projektgrupp

Re: Framtidens internet är semantiskt

De här numren har en förebild i tyska nationalbibliotekets PND-nummer (PND = Personennamendatei, auktoritetsfil).

Redan 2005 införde tyska Wikipedia dessa nummer systematiskt i sina biografiska artiklar, http://de.wikipedia.org/wiki/Hilfe:PND

Exempelvis innehåller tyska Wikipedias artikel http://de.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg  (nära slutet) {{PND|118619314}} som alltså är tyska nationalbibliotekets nummer för den här författaren.

Men när och hur blir det meningsfullt att göra något motsvarande med Libris auth-nummer i (svenska och tyska) Wikipedia? Går det alls att använda numret för att länka till människoläsbar information om Strindberg och går det att läsa ut Strindbergs ID-nummer ur den läsbara informationen i exempelvis http://libris.kb.se/bib/12511 ?

MARC-versionen av den posten berättar "900    1 s    6 100a Strindberg, Johan August,d 1849-1912u Strindberg, August,d 1849-1912" men jag ser inte ID-numret 94541 någonstans.

4 (edited by LA2 2009-05-26 12:18:44)

Re: Framtidens internet är semantiskt

Efter ett drygt års funderande, har dessa nummer nu börjat läggas in i svenska Wikipedia, med hjälp av parametern auth= till mallen Libris namn, http://sv.wikipedia.org/wiki/Mall:Libris_namn

Se till exempel artikeln om August Strindberg, avsnittet "Externa länkar" på slutet, http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg

Men det behövs en snygg design för varje auktoritetspost i Libris gröna färg och med länkar till vanlig Libris-sökning på författarens namn.

Re: Framtidens internet är semantiskt

LA2 wrote:

Se till exempel artikeln om August Strindberg, avsnittet "Externa länkar" på slutet, http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg.

Ett fullt år har gått sedan jag skrev första inlägget. Denna vecka börjar bokmässan. Vi hade kunnat fira ett lyckosamt samarbete mellan KB och Wikipedia, men KB-sidorna är tyvärr lika fula som för ett år sedan. Nu tröttnar jag och plockar bort länkarna ur Wikipedia igen. Det är snabbt gjort. Tack för ingenting, KB.